“Rendszerváltások kortársa és kutatója”

Ünnepi tanulmánykötet Dr. Izsák Lajos 70. születésnapjára

Dr. Izsák Lajost, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék egyetemi tanárát, az MTA doktorát 2013. március 8-án munkatársai, barátai, tanítványai és tisztelői köszöntötték 70. születésnapja alkalmából.


Izsák Lajost már egyetemi tanulmányai az ELTE Bölcsészkarához kötötték, hiszen 1967-ben végezte el a történelem szakot, majd ugyan ebben az évben már a Kar Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék munkatársa lett, amely tanszéknek és doktori programjának mai napig oktatója, illetve több doktorandusz témavezetője. A történelemtudomány kandidátusi fokozatát 1980-ban, a történelemtudomány doktora címet pedig 1993-ban szerezte meg. Későbbi egyetemi pályafutása során az ELTE oktatási és tudományos, majd tudományos rektorhelyettese lett.

Kutatási területe Magyarország XX. századi története, különös tekintettel az 1944 utáni korszakra, magyar politikatörténetre. Kutatási témájában számos monográfia és szakkönyv jelent meg, tudományos közleményeinek száma a kétszázat is meghaladja. Szakmai munkáját több jeles díjjal ismerték el, így többek között Szent-Györgyi Albert-díjjal (2006), Pázmány Péter-díjjal, illetve Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével (2003) tüntették ki.

Az ünnepi kötet bemutatóján az ünnepeltet külön köszöntette Dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora; Dr. Dezső Tamás, a Bölcsészettudományi Kar dékánja; Dr. Erdődy Gábor, az Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék vezetője, rektorhelyettes; Dr. Glatz Ferenc akadémikus, az MTA volt elnöke. Végül a professzor úr tiszteletére készült tanulmánykötetet Dr. Sipos Balázs, a kötet szerkesztője mutatta be. A Rendszerváltások kortársa és kutatója címet viselő tanulmánykötet több mint félszáz munkatárs, kolléga rövid tanulmányát tartalmazza.

 

 

Közzétéve a(z) Beszámolók és Tanszék kategóriában, mt által 2013. március 27. 15:09-kor. Hozzászólok..

Hozzászólások zárolva.