Kapcsolatfelvétel a beregszászi magyar főiskolával

2012. május 30. és június 1. között az Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék és Doktori Program oktatóiból, doktoranduszaiból és hallgatóiból álló küldöttség Munkácsot és Ungvárt is magában foglaló tanulmányi kirándulás keretében látogatást tett a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A Szőlősi Nóra és Molnár Ferenc (doktoranduszok), valamint Urbán Boglárka és Nádasdi Szandra (hallgatók) által nagyszerűen előkészített program szakmai célja a tanszékünk, illetve a Történeti Intézet és a Főiskola közötti sokoldalú együttműködés lehetőségeinek megismerése s a kooperáció előkészítése volt.

A kezdeményezés közvetlen előzményét az a kedvező körülmény képezi, hogy Szőlősi Nóra és Molnár Ferenc, valamint Schuschlik Ádám és Csaba személyében doktori programunk illetve tanszékünk kurzusait két-két kiváló, a beregszászi főiskoláról érkezett doktorandusz illetve MA-s hallgató látogatja, s mivel a pozitív folyamat folytatódásával a jövőben reálisan számolhatunk, indokoltnak tűnik a két intézmény közötti szakmai együttműködés összehangolása.

A konzultáció bevezetőjeként Dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke tájékoztatást adott a kárpátaljai magyar felsőfokú intézmény történetéről, a megalakulásáért folytatott sokéves heroikus küzdelem részleteiről, a működését sok irányból napjainkban is folyamatosan megnehezítő problémákról, az elért nagyszerű eredményeiről, valamint a közeljövőt érintő s hosszú távú terveiről.

A beszélgetés során kölcsönös igény fogalmazódott meg a hallgatók és az oktatók közötti csere, a közös kutatások, pályázatok, publikációk és konferenciák megvalósítása iránt. Azonnali feladatként merült fel ugyanakkor az Ungvárra történő átköltöztetés előtt álló beregszászi kárpátaljai regionális levéltár anyaga utókor számára történő megörökítésének, lehető leggyorsabb lefényképezésének s az ehhez szükséges feltételek és források megteremtésének szükségessége.

Tanszékünk kárpátaljai kirándulását követően néhány nappal az ELTE rektora, Dr. Mezei Barna hivatalos látogatást tett a beregszászi főiskolán, ennek eredményeként jó esély kínálkozik arra, hogy terveink megvalósítására immár a két intézmény között megkötésre váró hivatalos együttműködési szerződés keretében kerüljön sor.

 

                                                                         Erdődy Gábor

Közzétéve a(z) Beszámolók és Tanszék kategóriában, mt által 2012. szeptember 8. 20:31-kor. Hozzászólok..

Hozzászólások zárolva.