Múzeumok Éjszakája a Trefort-kertben

Az idei Múzeumok Éjszakája alkalmából a bölcsészhallgatók és a műegyetemisták egy olyan kampuszhelyszín kapcsán fogtak össze, amely egykor valóban a műszaki képzésnek adott helyet, ma már viszont teljes egészében a bölcsészek használják. A hamarosan Történelmi Emlékhely címet elnyerő Trefort-kert ugyanis 2015. június 20-tól egy ingyenes, történet alapú, interaktív városfelfedező mobilalkalmazás, a Mistory segítségével járható be.

Az egyetemi hallgatók 200 évvel ezelőtt a Trefort-kert helyén botanikus kertet, a kert felszámolása után pedig vándorcirkuszt találhattak volna, ahol a nyers húsokat evő „vadember” volt a legnagyobb attrakció. A 19. század végén a természettudományos és a műszaki képzésnek otthont adó épületek felhúzását kezdték meg a telken. Maga Eötvös Loránd is dolgozott, sőt saját lakosztályt, könyvtárat és csillagvizsgálót létesített itt. A bölcsészek be-, majd kiköltöztetését követőn az ELTE BTK 2002-ben vehette újra
birtokába a Trefort-kert épületeit.

A Múzeumok Éjszakáján (16:00 és 20:00 között) a látogatók többek között a Kar történetét és a Trefort-kert épületeit, szobrait – köztük a 2014-ben felavatott Névsor a fugákban elnevezésű, a megemlékezés nem szokványos formáját választó rézcsíkot – ismerhetik meg egyrészt az óránként induló 45 perces egyetemtörténeti séták keretében, amelyeket jelenlegi történészhallgatók vezetnek majd. Másrészt a BME hallgatói által létrehozott – a Microsoft Imagine Cup globális döntőjébe (Seattle) bejutott – Mistory mobilalkalmazás nyújt lehetőséget arra, hogy a kampusz kertjét egy külön erre az alkalomra készített történeten keresztül ismerjék meg az érdeklődők. Az ingyenesen letölthető mobilalkalmazás keretében – fiktív történeten keresztül – a játékosoknak egy szabadkőműves összeesküvést kell leleplezniük különböző rejtvények, feladatok megoldásával, miközben a kertet bejárva valós történeti ismereteket kapnak mind a szabadkőművesekről, mind pedig a Kar történetéről. A történet végén természetesen fény derül az összeesküvés minden egyes részletére.

Részletes információk:

ME_plakat ME_szorolap

 

Közzétéve a(z) Meghívók/Felhívások és Tanszék kategóriában, mt által 2015. június 16. 10:23-kor. Hozzászólok..

Hozzászólások zárolva.